Ad ve soyadı değişikliği davası ile kişi, ad ve soyadını değiştirebilir yada ismine yeni bir ekleme yapabilir.İsim ve soyadı düzeltme davası ile kişi, isminde varolan bir hatayı talebiyle düzeltilebilir.Bu hak kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Medeni Kanun’un 27. maddesi gereği, isim ve soyadı değiştirme davası ancak haklı sebeblere dayanılarak açılabilir ama kanunda belirtilen bu haklı sebep kavramı, kişinin şahsi subjektif sebeblerini de kapsar.Kişinin ismini beğenmemesi, gülünç bulması, özümseyememesi bile haklı bi sebeptir.İsimi değiştirme ve soyadı değişikliği davasında görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise davacının yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesidir. Davaya, davalı olarak nüfus müdürlüğü bir memuru görevlendirip gönderir.
İsimi ve soyadı değiştirme davasında en önemli delil tanık beyanları delilidir.İsmin biçimsel açıdan olumsuz bir çağrışımı yoksa ispat için tanık delili önemlidir.Uygulamada dilekçelerde davalı olarak anne-babanın gösterilmesi yatın bir hatadır. Dilekçede hasım olarak Nüfus Müdürlüğü gösterilmelidir.Bu dava gerekli prosedürler tamamlandığında mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 2 ay – 6 ay gibi bir sürede tamamlanır.
Dava kabul edildiğinde mahkeme değişikliği ulusal veya yerel gazetede ilan ettirmelidir ve değişikliğin yapılması içn kararı nüfus müdürlüğüne bildirmelidir. Medeni Kanunumuzun 27. maddesi gereğince ad ve soyadı değişikliği nedeniyle herhangi bir şekilde zarar görenler, değişiklikten haberdar olunmasından itibaren 1 yıl içerisinde ad ve soyadı değişikliği kararına karşı itiraz edebilirler. Ancak bahsi geçen zararın gerçek, objektif ve kanıtlanabilir olması gerekir.